Evenemang 2017

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Rundtur i Idenor

Det var en mulen och ganska kylig augustikväll, då vi skulle göra vår rundtur i Idenor. Första samlingsplatsen var vid klockstapeln, där Yngve Aronsson mötte oss. Yngve är en känd profil som kan det mesta som är värt att minnas om Idenors händelser och invånare flera sekel tillbaks i tiden. Yngve har skrivit ett flertal böcker där en hel del av hans forskning redovisas.

Vid tunet nedanför klockstapeln var det många denna kväll som fick höra Yngve själv berätta om Idenors historia. Yngve är dryga 80 år men har ett beundransvärt minne. Årtal och personnamn från både gången tid och nutid ingick i hans berättelser utan att han behövde titta i några anteckningar.

Färden gick vidare med bilar ända ut till hamnen i Saltvik. Där gick vi till fots till en lämplig plats för att inta vårt medhavda fika. Därefter fortsatte Yngve att berätta om epoker och händelser knutna till området runt Saltvik. Vi fick också ställa frågor och då någon nämnde namnet på en gammal avlägsen släkting i Idenor så kunde Yngve direkt berätta något om den personen.

Regnet började falla så smått men det bekymrade inte Yngve, som lika entusiastiskt fortsatte sina berättelser. Vi åhörare var vid kvällens slut, rörande överens om att Yngve Aronsson är en levande uppslagsbok gällande Idenors socken med omnejd.Yngve Aronsson behövde inte
några minnesanteckningar
för sina många berättelser

Anders hade skrivit ut
bilder med anknytning
till Idenor

Många åhörare tog skydd
mot vädret i det stora
tältet i Saltvik...

...men Yngve märkte inte ens
att det regnade då han
berättade om sitt Idenor!


Sidan uppdaterad 2017-09-05
© Högs Sockens Hembygdsförening