Evenemang 2017

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Sockenkamp i Ilsbo

Ett gäng hugade kampare samlades för gemensam färd till årets sockenkamp som arrangerades av Ilsbo. Bara några dagar tdigare hade det blivit bestämt att kampen skulle genomföras på Gammelvallen, inte långt från sockengränsen mot Hög. Vid framkomsten välkomnades vi av lika kampsugna ilsbobor. Det visade sig att även ett 10-tal högsbor hade åkt direkt till vallen.

Det första momentet var en tipspromenad där alla fick delta individuellt. Vid varje tipsfråga fanns ett gammalt föremål som man skulle gissa användningsområde för. Det var en hel del riktigt kluriga saker som man aldrig sett tidigare. Vid rättningen av tipslapparna visade det sig att ingen av de nära 60 tippande hade alla rätt. Inte ens någon från Ilsbo! Totalt sett fick Hög fler poäng än Ilsbo vid sammanräkningen.

Nästa delmoment utfördes av en deltagare från vardera laget. Personen skulle med förbundna ögon och efter snurr runt en påle, sticka ner en pinne i marken så nära ett bestämt märke som möjligt. Här var Hög ute och valsade betydligt mer än Ilsbo! Därefter gällde det att på 4 minuter lägga ut bitar av spisbröd och sedan klämma ut en så lång kaviarsträng som möjligt. Här knappade Hög åt sig lite försprång igen.

Sedan fick lagledarna i uppgift att use tre tävlande från vardela laget. Ingen visste vad det skulle tävlas i. Efter uttagningarna kom beskedet om att det skulle bli pilkastning. Långt avstånd till tavlan och lätta pilar krävde stor armstyrka och där kom Högs deltagare verkligen tillkorta. Ilsbo plockade här tillräckligt med poäng för totalseger. Men stämningen var ändå god och trots att vi förlorade kampen så erhöll vi ett fint diplom för vårt deltagande. Vid den efterföljande fikastunden, läste Örjan Tjärnström en berättelse om hur det kunde vara att bo på fäbodvallen, som en vallpiga skrev för länge sedan.

Efter kampens avslutning var vi ett gäng som ville göra ett besök i den närbelägna Sniverbergsgrottan. En nyligen utförd skogsröjning gjorde vandringen lite extra jobbig. Vi var många som blev överraskade över grottans storlek. Det var låg takhöjd, ca en meter, men en imponerande längd av ca 30 meter.Örjan Tjärnström gav oss de
rätta svaren efter tipsrundan

Det gällde att vara snabb och
noggrann med brödskivorna och
att få kaviartuben att räcka långt


Högs pilar gick inte riktigt
dit kastarna siktade

Sniverbergsgrottans längd
var imponerande


Sidan uppdaterad 2017-08-05
© Högs Sockens Hembygdsförening