Evenemang 2017

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Vallvandring på Granås

Vi upplevde en mycket kylig kväll för årstiden men tack vare det så slapp vi det mesta av små flygande plågoandar. Det var mycket god uppslutning av deltagare från olika socknar - många med anknytning till vallen. Granås är en vall som delas mellan bönder från Hög och Forsa. Anders Andersson från Hög välkomnade oss vid vallen och berättade om alla stugorna och dess ägare. Han berättade också om många minnen och händelser från sin barndom, då det fortfarande var mycket liv och rörelse på vallen.

Av Petter-Börje Olsson från Forsa fick vi höra historiken om hur och varför vallen blev delad mellan de två socknarna. Det var inte frid och fröjd precis med denna delning och långt fram i tiden kunde det vara lite slitningar mellan sockenbönderna och rätten till betesmarkerna.

De stugägare som fanns på plats hade sina stugor öppna för alla deltagare. Elden som sprakade i de öppna spisarna värmde gott senare på kvällen. Eftersom utrymmet inte är så stort i de gamla stugorna så fick vi se till att cirkulera så alla fick möjlighet att titta in en stund.Det var många deltagare denna kväll,
som här lyssnar till Anders Anderssons berättelser

Petters-Börje tog oss långt tillbaks
i tiden med sin historik


Börje och Barbro hade en skön och
värmande brasa i sin vallstuga


Sidan uppdaterad 2017-07-18
© Högs Sockens Hembygdsförening