Evenemang 2017

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Studiebesök på Plantskolan

Årets sommarvandringar inleddes med ett studiebesök vid Plantskolan i Friggesund. För att kunna se verksamheten i drift måste vi göra denna vandring på dagtid.

Eftersom vi var så pass många så delades vi in i två grupper, där Cecilia tog med halva gänget in till en lokal där hon berättade om verksamheten. Cecilia har arbetat med många olika uppgifter inom Plantskolan så hon kan det mesta om verksamheten. Hon beskrev hur trädkottarnas frön tas omhand och vårdas, för att efter ett par år bli leveransklara plantor. Plantorna skolas olika beroende på var i Sverige de ska sättas ut.

Efter Cecilias presentation var det dags för byte av grupp och vi som börjat med hennes pass, fick nu gå ut för att följa med Anna på en tur i växthusen och ute på friland. Frösättningen i ramar av olika storlekar sker helt maskinellt så det låter en hel del inne i lokalerna. Med en period av mörkläggning av plantorna, simuleras en extra vinter för att snabba på uppväxten av plantorna.

Det var sommarens första riktigt varma dag och vårt medhavda fika smakade ypperligt då vi efter studiebesöket svängde in på Bjuråkers Forngård och slog oss ner på bänkarna bland träden. Oavsett om vi valde att sitta i sol eller skugga, så kunde vi verkligen njuta av de vackra vyerna vid Forngården.
Cecilia visade bilder och
berättade om Plantskolans verksamhet

Anna tog oss med på rundtur
och visade processen från
frösättning ...

... till snart leveransklara plantor


Sidan uppdaterad 2017-06-18
© Högs Sockens Hembygdsförening