Evenemang 2015

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Studiebesök vid yxfabriken i Gränsfors

En lite ovanlig kvällsvandring fick inleda sommarens aktiviteter. För att kunna se yxsmederna vid fabriken i Gränsfors i arbete måste nämligen denna kvällsvandring förläggas till dagtid.

Ett gäng daglediga träffades vid samlingsplatsen i Åsak för samåkning till Gränsfors. Ett annat gäng åkte direkt till yxfabriken, så antalet deltagare var egentligen lite för många för att gå i samlad tropp vid guidningen. Då det fanns bara en guide på plats så blev det ändå att vi fick bilda en enda stor grupp.

Björn, som var vår guide, började med att förse oss med färgstarka västar så att vi skulle synas bra inne i smedjan. Sedan berättade han om smedjans historia och om materialets hantering i tillverkningen. Det är hög ljudnivå inne i smedjan så därför fick vi den inledande informationen och instruktioner utomhus.

De moderna ässjorna med induktionsvärme och luftiga lokaler gör att värmen inne i smedjan är ganska behaglig. Dunket från hamrarna och skriet från slipmaskinerna får man begränsa med hörselskydd.
Likt småknattar på dagis, följde vi med våra reflexvästar vår guide mot smedjan

Det är imponerande att se smederna i arbete

I anslutning till yxsmedjan finns både försäljningsställe och museum


Sidan uppdaterad 2015-06-25
© Högs Sockens Hembygdsförening