Evenemang 2014

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Studiebesök hos Sjölins Smide

Ytterligare ett studiebesök utanför vår sockengräns gjordes denna kväll. Den här gången hamnade vi i Hälsingtuna, som är vår närmaste granne i öster. Där finns sedan många år tillbaka ett gammalt och anrikt företag med namnet Sjölins Smide.

Vi togs emot där av Rune Hed. Han har visserligen gått i pension men har arbetat många år i företaget och blev även en av företagets ägare 1978. Rune kan berätta mycket om detta företag och om olika arbeten som genomförts. Några av de större projekten som han berättade om var bl.a. att lyfta taket på Eon Arena i Timrå och bygget av Kv. Repslagaren i Solna. Rune tog oss med på en rundtur i de stora lokalerna så vi fick se olika maskiner som används för att bl.a. klippa och bocka järnämnen.

Företaget startades av Per Sjölin 1883 i Hudiksvall. Då var det mest hästskor och körredskap som smiddes och naturligtvis var det en hel del reparationsarbeten som utfördes. Smidesfirman var ganska inklämd mitt i stadskärnan så en flytt till Mo i Hälsingtuna gav möjligheter till expansion. En av företagets nuvarande ägare, Christer Olsson anslöt senare på kvällen och berättade om hur företaget ser ut i dagsläget och vilka projekt som är på gång. Vi fick även gå in i de nya moderna kontorslokalerna och det nya personalrummet som inte hunnit bli riktigt färdig än.
Rune visar här hur enkelt men stansar hål i ett järnämne

Även den här svetsen var mycket modern en gång i tiden

Rune och Christer kan vara stolta över både firman och lokalerna

En gammal och anrik firma visar gärna sin historia


Sidan uppdaterad 2014-10-11
© Högs Sockens Hembygdsförening