Evenemang 2014

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Järnhanteringen i Moviken och Strömbacka

Vår socken är liten till ytan och vi har under årens lopp gjort kvällsvandringar inom nästan varje hektar. I år har vi därför förlagt några av vandringarna strax utanför vår sockengräns och denna kväll var det Bjuråker vi girade in i.

Järnhanteringen var temat för kvällen och vår första anhalt var masugnen i Moviken. Anna-Karin Martinsson var vår guide för kvällen och hon berättade om hur de stora järnmalmsfororna fraktades från kusten, genom Högs socken och över Norra Dellen för att bearbetas i Movikens masugn. Utöver järnmalmen så transporterades också stora mängder kol som eldades för att smälta malmen. Vi gjorde en rundvandring inne i masugnen, där ett flertal modeller och informationstavlor bildmässigt visade hur processen gick till.

Från Moviken transporterades sedan tackjärnet till Strömbacka - och så gjorde vi också. Vi började med ett besök i kapellet och därefter fikade vi i den vackra bruksmiljön. Synd att det inte var soligt, och knotten var inte goda att tas med den här kvällen! Det var befriande att få gå in i bruksmuseet och se på allt som har iordningställts där. Sedan blev det ett studiebesök i den gamla smedjan för att se de stora hamrarna m.m.

Innan hemresan från Strömbacka så hann vi även med att besöka en loppmarknad där det även var en konstutställning. På hemvägen bröt solen fram mellan molnen och vi fick se de blånande bergen bakom det glittrande vattnet i Norra Dellen. Vi bor i en vacker bygd!


Anna-Karin Martinsson hade mycket att berätta för oss om järnhanteringen i äldre tider

Beskrivande bilder och modeller förklarar bra hur masugnen fungerade

Tänk om vi fått uppleva kvällssol i stället för knott här!


Sidan uppdaterad 2014-07-19
© Högs Sockens Hembygdsförening