Evenemang 2014

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Giasågen och Västibäcken

Stora svarta moln tornade upp sig i nordväst. Och det var i den nordvästra delen av socknen som årets första kvällsvandring skulle ske. Först ett besök vid platsen för den gamla Giasågen och därefter en tur till Västibäcken. Ett lätt regn är inte trevligt vid kvällsvandring men det står vi ut med. Värre är det om det är skyfall. Hur skulle det bli i kväll - måste vi ställa in vandringen?

Vi åkte till Macken i Åsak, som är vår samlingspunkt inför vandringarna. En hel del deltagare anlände och det var fortfarande uppehållsväder. Vi åkte i samlad tropp mot vårt första delmål. Vi parkerade på planen framför det gamla militärförrådet i Gia. Dit kom även Goldie Winberg och sonen Roland. Familjen köpte för ett antal år sedan förrådet och de låste upp så vi kunde få se hur det såg ut därinne. Det var betydligt större än vad de flesta hade tänkt sig.

Vi promenerade sedan upp till sågverksplatsen. Inget av dammen eller sågverket finns kvar. Huset som tjänstgjorde som kontorsbyggnad är bevarat och ser ut som ett helt vanligt äldre bostadshus. Vet man inte vad som tidigare funnits där så är det inget som man reagerar på om man passerar platsen.

Anders Martinsson hade tagit med sig bilder från den svunna epoken så vi kunde se var sågverket var placerat, var tappstället för timret fanns m.m. Därefter åkte vi vidare till Västibäcken, där vi kunde sätta oss på nytillverkade bänkar för att inta vårt medhavda fika. Anders berättade där vidare om Giasågens historia och lite andra saker som hade med närområdet att göra.

De oroväckande svarta molnen var fortfarande lite snett ovanför oss men vi befann oss hela kvällen några hundratal meter på den torra sidan om fronten!


Endast kontorsbyggnaden efter det senaste sågverket finns kvar

I sänkan framför delagarna fanns den stora dammen

Det var många intressanta saker som Anders delgav oss under kvällen


Sidan uppdaterad 2014-06-24
© Högs Sockens Hembygdsförening