Evenemang 2013

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Studiebesök hos Råsjö Kross

Årets första kvällsvandring inleddes med ett studiebesök vid Råsjö Kross. Intresset för industriområdet är stort att döma av det stora antalet deltagare för kvällen. Vi togs vid ankomsten emot av Ove Berglin. Han bor själv i Hög och har arbetat i många år åt företaget. Han visade oss in till en modern konferenslokal där det behövdes extra stolar för att alla skulle få sittplats. Inne i lokalen så välkomnades vi även av en av företagets delägare, Katarina Råbom, som sköter om lönehanteringen i företaget.

Ove berättade först om företagets historia som började 1964 och namnet Råsjö som är hämtat ur efternamnen på de två första ägarna - Råbom och Sjöblom. Krossat grus och grå betong låter väl inte så spännande men Oves berättelse var mycket intressant. Det betygas utifrån de många följdfrågor som ställdes av åhörarna. Och de flesta frågor kunde direkt besvaras av Ove eller Katarina. Innan vi gav oss ut på en rundvandring, bjöds vi alla på kaffe med bröd och vi fick också varsin fin keps och penna med företagets logotype.

Det fristående företaget Strängbetong som finns inom området använder mycket av Råsjös produkter för att gjuta betongväggar till husbyggen. Vi fick se dessa väggar i olika tillverkningsstadier. En del av de väggar som var färdiga för leverans hade t.o.m. insatta fönster och var målade. En stor del av produkterna går till kontorsbyggnader i Stockholmsområdet.

Kvällens vandring avslutades med att vi gick för att titta ner i de gigantiska kratrarna där gruskrossningen och leverans av grus sker.
Extra stolar fick plockas in för att alla skulle få sittplats

Här visar Ove hur väggarna gjuts i skräddarsydda formar

En målad vägg med insatta fönster håller på att färdigställas

Maskinerna ser ut som små leksaker nere i kraterns ökenlandskap


Sidan uppdaterad 2013-06-26
© Högs Sockens Hembygdsförening