Evenemang 2012

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Besök i Velocipedverksta'n

Vid sommarens sista utomhusvandring hade vi åter igen tur med vädret. Vid samlingen vid Macken såg vi att det skulle bli ett stort deltagarantal denna kväll. Några av veterantraktorerna kom också till samlingen och erbjöd skjuts. Kvällens mål ligger inte så långt från Macken, så några valde också att promenera. Väl framme vid velocipedverksta'n fick vi sällskap av många som åkt direkt till platsen. Det är ingen överdrift att påstå att det stora flertalet besökare var av det maskulina könet! Var kom alla gubbar ifrån?

Ryktet om studiebesöket i smedjan och att det skulle visas rester av en gammal T-Ford inne i verkstaden hade nått bl.a. Dellenbygdens Motorveteraner. Namnet på stället säger oss att det här har varit en cykelverkstad men byggnaderna har också använts till att montera ihop nya T-Fordar som levererades i trälådor från Stockholm.

Det var nästan rörande att se hur både äldre och yngre gubbar njöt av tillvaron då Thure körde igång den gamla ångmaskinen och vedkapen med förbränningmotor. Johnny Mattsson som har ett eget traktormuseum, hade kört dit en gammal hemmabyggd baklastare och fyllt skopan med fyra stycken antika motorsågar varav en av dem är så unik så den är dieseldriven.

Det ska i ärlighetens namn sägas att vi som inte tillhör den manliga skaran, njöt nästan lika mycket av allt vi fick se. Fast vi visade det inte lika öppet.
Stordelen av smedjans saker har legat oanvända i åratal

I verkstadsbyggnaden och kring resterna av en T-Ford blev det nästan trängsel

Mycket är mekaniserat och går med remdrift i verkstaden

Ångmaskinen tuffar igång till allas glädje och beundran


Sidan uppdaterad 2012-08-31
© Högs Sockens Hembygdsförening