Evenemang 2012

Klicka på respektive bild nedan för att se den i större format.


Byvandring i Edsta

Efter flera dagars ymniga regnskurar, fick vi en solig och vacker kväll då vi genomförde årets byvandring som var förlagd till Edsta. Det var stor uppslutning av både trogna kvällsvandrare och tillfälliga hemvändare.

Vi startade vår vandring vid skolan mitt i byn. Först gjorde vi en runda på norra sidan och kom via en kort skogsstig över till det nybyggda området på Kolmo. När vi kom tillbaks till skolområdet igen passade det perfekt att ta skolgårdsplanen i besittning för vår fikapaus. Vid pausen berättade Anders Martinsson bl.a. om hur det hade gått till då Högs socken skulle anställa sin första lärare. Vanja Persson delgav därefter deltagarna lite teorier om betydelsen av bynamnet Edsta.

Sedan gick vandringen till södra sidan av byn, där den äldre bondebygden är belägen. Byns "ålderman" Erik Jonsvens berättade hur gårdarna förr i tiden hade varit belägna och hur de hade varit byggda. Mycket glädjande var att många av deltagarna hade egna minnen från Edsta som de delgav oss andra under hela vandringen.

Kvällen avslutades vid den stora gamla gården som kallas "på Tomta". Där berättade Helena-på-Tomta (knappt någon högsbo vet att hon heter Jonsson i efternamn!) om hur gården gått i arv i många generationer från mitten av 1700-talet. Hon visade även upp ett släktgårdsdiplom men de senaste generationerna saknas där.
Planen vid skolan fungerade utmärkt som både samlingspunkt och fikaplats

Många hade egna minnen att berätta om och andra lyssnade med intresse

Helena-på-Tomta kan visa upp ett vackert släktsgårdsdiplom


Sidan uppdaterad 2012-07-13
© Högs Sockens Hembygdsförening